In het schooljaar 2023-2024 worden door kinderboerderij Rosorum 2 basisschoollessen aangeboden:

Vrolijk ei feest

Periode: maart – april 2025 (voor de paasdagen)
Groepen: 3-4 basisscholen / 6-7-8 jarigen

Materiaal:
Voor de leerkrachten is een uitgebreide handleiding voor de les, maar ook om aan het onderwerp aandacht te kunnen besteden met de klas. Voor de begeleiders is een instructieboekje en voor de kinderen een mooi werkboekje met bij elke opdracht als extraatje een leuk kippenversje.

Inhoud les:
In deze les leren de kinderen van alles over eieren van verschillende diersoorten. De kinderen voeren niet alleen korte opdrachtjes uit rondom dieren die eieren leggen (vogels, kippen, etc) , maar ze mogen ook van eitjes smullen! De kinderen bekijken verschillende soorten kippen, kijken naar de verschillen tussen een haan en een hen en er is natuurlijk ook een bak met kuikentjes. Ze vergelijken diverse veren en proberen te raden aan de grootte van een ei welk dier erbij hoort. De kinderen doen ook spelletjes ( o.a. een ei –race).

Begeleiding:
Bij het werken in de groepjes van 4-6 kinderen is begeleiding van ouders / stagiaires noodzakelijk.

Materiaal:
Voor de leerkrachten is een uitgebreide handleiding voor de les, om aan het onderwerp aandacht te kunnen besteden met de klas. Voor de begeleiders is een instructieboekje en voor de kinderen een mooi werkboekje met bij elke opdracht als extraatje een leuk kippenversje

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Boerderijpad

Periode : 2026
Groepen : 1-2 basisscholen / 4-5-6 jarigen

Inhoud les:

De kinderen volgen de aanwijzingen op houten boertjes en boerinnetjes, die de kinderen de weg wijzen. Al kijkend en vergelijkend ontdekken de kleuters bijzondere, leuke kanten van de kinderboerderij. Er is natuurlijk veel aandacht voor de aanwezige dieren en de kinderen worden zelf ook aan het werk gezet in de stallen. De opdrachten zijn verdeeld over de gehele kinderboerderij, dus de groepjes brengen een bezoekje aan alle dieren op kinderboerderij Rosorum.

Begeleiding:
Bij het werken in de groepjes van 4-6 kinderen is begeleiding van ouders / stagiaires noodzakelijk.

Materiaal:
In de uitgebreide handleiding voor de groepsleerkrachten staan veel suggesties om voor en na de les samen met de groep met het thema De kinderboerderij bezig te kunnen zijn. Voor de begeleiders ( ouders en/of stagiaires)  is een boekje met beschrijvingen van alle opdrachten, zodat zij weten wat ze aan de kinderen bij de diverse opdrachten kunnen voorlezen en vragen.

Voor de lessen, die aangeboden worden door kinderboerderij Rosorum geldt: 

  • De groepen worden ontvangen door mensen van de kinderboerederij. Zij leggen de huisregels uit die gelden op de kinderboerderij. 
  • De groepsleerkracht is verantwoordelijk voor de uitvoering van de les.
  • Per dagdeel komt maximaal 1 groep. De lessen kunnen beginnen vanaf 9.00 uur. en duren ruim 1 ½ uur. Langer mag natuurlijk ook. Dus er is ook nog tijd om fijn een gezamenlijke pauze te houden aan de picknicktafels op het caviaplein, te spelen in onze speeltuin of nog even te gaan kijken bij het lievelingsdier. (afhankelijk van de planning van de leerkracht)
  • De kinderen krijgen een bekertje ranja en voor de begeleiding is er een lekker kopje thee of koffie.
  • Basisscholen in Zevenaar kunnen deel nemen aan de “Zevenaarse regeling” die hen jaarlijks wordt aangeboden. Scholen die niet vallen onder de “Zevenaarse regeling” of deze niet hebben betaald dragen €.1,- per kind bij voor een bezoek als groep aan kinderboerderij Rosorum.
  • Alle scholen in de regio zijn van harte welkom! Opgave voor de lessen kan via aanmelding bij NME De Liemers (basisscholen) of rechtstreeks bij de kinderboerderij Rosorum. 0316-529290 (Vragen naar Marieke) of info@kinderboerderijrosorum.nl. Ook voor meer info. 

Kleine boertjes en boerinnetjes op pad….

Kinderen uit de groepen 1-2 van een aantal basisscholen heeft in mei en juni meegedaan met de les Boerderijpad van KB Rosorum. De kleuters werden bij de ingang welkom geheten op de kinderboerderij door boer Theo en boerin Marieke, in prachtige kleding die we van Kruitwagen Kledingverhuur gratis mochten gebruiken. Op houten boertjes en boerinnetjes allerlei opdrachten, die de kinderen konden doen in groepjes van 5 of 6 kinderen samen met een ouder of de juf. Tussendoor tijd voor een spelletje, een prentenboek of boerendansje. Voor ieder was er een lekkere beker ranja en er kon natuurlijk ook gespeeld worden. De kinderen kunnen op deze manie de hele kinderboerderij verkennen. Dit jaar waren de opdrachten over eenden nieuw. Wat een bijzondere poten hebben die dieren. De kinderen hebben geprobeerd ook zo te lopen, maar dan met zwemvliezen aan. Nou…, dat viel niet mee.

Ook bij de bijenstal was een nieuwe opdracht. Gelukkig hadden we hulp van de imkers die allerlei spullen hadden om te late zien. De bijen-kijkkast met levende bijen was toch wel heel interessant. De kinderen hebben genoten!