Geiten

Het vrouwtje heet geit, het mannetje heet bok. Een geit is ongeveer 5 maanden in verwachting van haar jongen. De jonge geitjes en bokjes worden in de lente geboren. Bij geiten moeten regelmatig de hoefjes worden schoongemaakt en bekapt. De hoeven groeien net als bij mensen de nagels en moeten dan worden geknipt.

De geiten op de foto met naam kunnen gesponsord worden

De Dwerggeit

De dwerggeit is een kleine geitensoort. De bok is ongeveer 50 cm. hoog. Ze zijn soms helemaal bruin, zwart of wit, maar je ziet ze ook gespikkeld of gevlekt. Ze eten erg graag, maar vaak ook te veel. Ze krijgen korrels en hooi. Zelf zoeken ze wel een lekker plukje gras. Ze moeten altijd bij schoon water kunnen. Dwerggeitjes kunnen 1 of 2 jongen krijgen. Op de kinderboerderij zijn alleen geiten (vrouwtjes). De bokken (mannetjes) vernielen vaak het gaas met hun hoorns. En…je kunt ze heel goed ruiken.

 

De Nederlandse Landgeit

Een Nederlandse landgeit is een langharige geitensoort. De Nederlandse landgeit staat op de lijst met zeldzame huisdier rassen. Het is een middelgrote geit, met sterke , stevige poten. Ze zijn iets groter dan een dwerggeitje
( 65 cm). Ze hebben een kort kopje met een “pruikje” en een klein sikje. De haren zijn lang en ruw. De geitjes hebben rechte horens, de bokken zijn groter dan de geitjes en hebben grote horens die naar buiten draaien. De bok heeft ook veel langere haren. De Nederlandse landgeit kan voorkomen in allerlei kleuren. 

 

De Nederlandse Toggenburger geit

De Toggenburger geit is een kleine melkgeit met een bijzondere kam. Deze geiten zijn nieuwsgierig en komen graag naar de mensen toe. Als het mooi weer is liggen ze graag in het zonnetje. Ze hebben een hekel aan regen.

De Nederlandse Toggenburger geit is ontstaan uit kruisingen tussen de toenmalige Drentse landgeit en de Zwitserse Toggenburger geit. De Nederlandse Toggenburger geit kun je herkennen aan de melkchocoladebruine vacht en witte tekeningen op de kop en poten. De beharing is kort en glad, met vaak wat langere haren op de rug. Dit wordt ook wel kam of broek genoemd. Er zijn geiten met en zonder horens.