De Geit

Het vrouwtje heet geit, het mannetje heet bok. Een geit is ongeveer 5 maanden in verwachting van haar jongen. De jonge geitjes en bokjes worden in de lente geboren.

De verre voorvader van de geiten is de steenbok. Je snapt dan ook wel dat ze heel graag klimmen en klauteren en overal bovenop willen springen. Geiten zijn ook echte lekkerbekjes. Ze houden van verschillende smaakjes en willen altijd alles proeven. Daarom knabbelen ze overal aan: je jas, plastic zakken, bloemen uit de tuin, enz. Daarom eten ze soms ook dingen die niet zo goed voor ze zijn.

Bij geiten moeten regelmatig de hoefjes worden schoongemaakt en bekapt. De hoeven groeien, net als bij mensen de nagels, en moeten dan worden geknipt.

De geiten met een naam onder de foto kunnen gesponsord worden.

De dwerggeit

De dwerggeit is een kleine geitensoort. De bok is ongeveer 50 cm. hoog. Ze zijn soms helemaal bruin, zwart of wit, maar je ziet ze ook gespikkeld of gevlekt. Ze eten erg graag, maar vaak ook te veel. Ze krijgen korrels en hooi. Zelf zoeken ze wel een lekker plukje gras. Ze moeten altijd bij schoon water kunnen. Dwerggeitjes kunnen 1 of 2 jongen krijgen. Op de kinderboerderij zijn alleen geiten (vrouwtjes). De bokken (mannetjes) vernielen vaak het gaas met hun hoorns. En…je kunt ze heel goed ruiken..

De dwerggeiten Zine, Wanda en Lotus wonen op de kinderboerderij.

Geit Zine
Geit Wanda
Geit Lotus

Nederlandse landgeit

Deze middelgrote geit is een heel oud en zeldzaam Hollands ras. Geiten zijn 64 cm hoog. De bok is wel 10 cm grote dan de geit. Deze geit van ‘Ot en Sien’ wordt ook wel ‘de koe van de armen’ genoemd, omdat ze met heel weinig voedsel toekunnen en toch nog redelijk melk geven. De landgeit is half langharig en komt in verschillende kleuren voor. Zowel de geit als de bok heeft hoorns, een sik en een wipneus. De bok heeft grote, indrukwekkende horens en een ‘bokkenpruik’. Tegenwoordig wordt dit ras ingezet voor natuurbegrazing op de heide en in hoogveengebieden. Ze eten vooral veel hooi en gras en in de winter wat geitenkorrels.

Op de kinderboerderij wonen landgeitjes Juultje, Kiki en Kim

Geit Juultje
Geit Juultje
Landgeitje Kiki
Landgeitje Kiki
Landgeitje Kiki
Landgeitje Kiki
Landgeitje Kim
Landgeitje Kim
Landgeitjes Kim en Kiki
Landgeitjes Kim en Kiki

Toggenburger geiten

Dit jaar zijn Ella, Emma en Eva op de kinderboerderij komen wonen. De Toggenburger geit is een kleine melkgeit met een bijzondere kleur: bruin met een aparte witte tekening. De kleur kan verschillen van bijna zwart tot heel lichtbruin. Dit ras wordt vooral in Drente gehouden voor de melk. De geiten kunnen horens hebben, maar sommige dieren zijn hoorn loos. Toggenburger geiten zijn heel nieuwsgierig en komen graag naar mensen toe. Ze vinden het heerlijk om geaaid te worden.

Op de kinderboerderij hebben we 2 Toggenburger geiten Ella en Emma.

Toggenburger geit Emma
Toggenburger geit Ella
Toggenburger geit Ella

Wilt je onze Geiten of andere dieren helpen?

Vul dan het sponsorfomulier in.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.