Schapen

Op de kinderboerderij lopen 3 verschillende schapenrassen.

Het vrouwtje noemen we een ooi, het mannetje een ram. Een jong heet een lam. De jongen worden in het voorjaar geboren. Als de lammetjes door de wei huppelen is dat een vrolijk gezicht. Op 2e pinksterdag is het schaapscheerderfeest, een gezellig feest op de kinderboerderij, waarbij de schapen worden geschoren en je kunt zien wat je met wol allemaal kan doen.

Blauwe texelaar en Dassenkop

Blauwe texelaar is een groot schapenras van Nederlandse afkomst. Het schaap heeft donkere poten en en donkere kop.
Een dassenkop is een blauwe texelaar, maar ziet er anders uit. Het schaap heeft dan lichte bruine vlekken op de voorkant van de poten, bij de ogen en bij de billen

Fries melkschaap

Dit is een groot wit schaap met een glanzende kop en een onbewolde (dunne) staart. Het ras is erg vruchtbaar en het komt vaak voor dat er 3 of 4 lammetjes geboren worden bij 1 moederdier. Het moederschaap heeft voldoende melk voor alle lammetjes. Deze schapen kunnen veel melk produceren. Daar kan ook kaas van worden gemaakt.

De wol van het Fries melkschaap is mooi wit en fijn van structuur. Het zijn lieve aanhankelijke schapen die nieuwsgierig naar je toe komen.

Veluws Heideschaap

Het Veluws Heideschaap is een groot, lang en hoogbenig schaap. De ooi krijgt gemiddeld een lammetje per jaar. De kleur is crème-achtig wit. De kop is gebogen en tot achter de oren onbewold. Het is een ras dat geen horens heeft. Kenmerkend is de zijdeglanzend behaarde ramsneus. De staart is lang en onbewold.

Lang geleden werden deze schapen op de heide gehoed door herders. De schapen kwamen ’s avonds in de schaapskooi terug. De mest werd door de mensen op de akkers gebruikt werd om groenten beter te laten groeien. De schaapskuddes die je tegenwoordig op de heide tegenkomt, moeten het gras en de jonge bomen tussen de heideplanten weg eten. Zo houden de kuddes de heide mooi open en wordt het geen bos

 

 

Hieronder een leuk filmpje over vilt maken van schapenwol. Het filmpje is gefilmd en ingesproken door onze vrijwilliger Redmar.

filmpje van het schapenscheren 2020