Op de kinderboerderij lopen verschillende schapenrassen.

Het vrouwtje noemen we de ooi, het mannetje de ram. Een jong heet lam. De jongen worden in het voorjaar geboren. Als de lammetjes door de wei huppelen is dat een vrolijk gezicht.

In mei is op de kinderboerderij altijd schaapscheren. We maken daar een gezellige feestelijke dag van, waar je ook kunt zien wat je met de wol allemaal kunt doen.

De schapen met een naam onder de foto zijn te sponsoren.

Blauwe texelaar

Een groot schapenras van Nederlandse afkomst. De wol is creme-wit Het schaap heeft donkere poten en donkere kop.

Een dassenkop is een blauwe texelaar, maar ziet er iets anders uit. Het  schaap heeft dan lichte bruine vlekken op voorkant van de poten, bij de billen en bij de ogen.

Op de kinderboerderij woont 1 blauwe Texelaar: Alexia.

Ook wonen er 2 kruisingen Texelaar x Zwart bles op de kinderboerderij: Rosa en Lisa

Blauwe Texelaar, Rosa
Blauwe Texelaar, Lisa
Blauwe texelaar, Alexia
Blauwe texelaar, Alexia
Blauwe Texelaar, Alexia
Blauwe Texelaar, Alexia

Fries Melkschaap

Dit is een groot wit schaap met een glanzende kop en een onbewolde staart. Het ras is erg vruchtbaar en het komt vaak voor dat er 3 of 4 lammeren bij 1 moederdier lopen. Het moederschaap heeft voor alle lammeren voldoende melk. Deze schapen kunnen veel melk produceren. Daar wordt meestal kaas van gemaakt.

De wol van het Fries melkschaap is mooi wit en fijn van structuur. Het zijn lieve, aanhankelijke schapen die nieuwsgierig naar je toekomen.

Er zijn niet zoveel boeren die schapen melken en daarom zie je dit ras zeldzaam geworden.

Het Veluws Melkschaap Meike loopt op de Kinderboerderij.

Fries melkschaap Meike
Fries melkschaap Meike
Fries Melkschaap Meike

Veluws heideschaap

Het Veluws Heideschaap is een groot, lang en hoogbenig schaap. De ooi werpt gemiddeld één lam per jaar. De kleur is crèmeachtig wit. De kop is gebogen en tot achter de oren onbewold. Het ras is heeft geen horens. Kenmerkend is de zijdeglanzend behaarde ramsneus. De vacht is wit, langharig, afhangend en draderig, zonder krulletjes en vrij grof. Op kop en poten komen soms voskleurige vlekjes voor. De staart is lang en bewold.

Lang geleden werden deze schapen op de heide gehoed door herders. De schapen kwamen ’s avonds in de schaapskooi terug. Daar lieten zij de mest achter die door de mensen op de akkers werd gebracht om de groenten beter te laten groeien.

De schaapskuddes die je tegenwoordig op de heide tegenkomt, moeten het gras en de jonge boomopslag tussen de heideplanten wegvreten. Zo houden de kuddes de heide mooi open en wordt het geen bos. Net als het Fries Melkschaap is het Veluws heideschaap een zeldzaam huisdierras.

De Veluws heideschapen Fiona en Blanca lopen op de Kinderboerderij.

Veluws Heideschaap Fiona
Veluws Heideschaap Fiona
Veluws heideschaap Fiona
Veluws Heideschaap Blanca
Veluws Heideschaap Blanca
Veluws heideschaap Blanca

Wilt u ook een dier sponsoren?

Vul dan het sponsorfomulier in.