Schapen

Op de kinderboerderij lopen momenteel 4 verschillende schapenrassen.

Het vrouwtje noemen we een ooi, het mannetje een ram. Een jong heet een lam. De jongen worden in het voorjaar geboren. Als de lammetjes door de wei huppelen is dat een vrolijk gezicht. Op 2e pinksterdag is het schaapscheerderfeest, een gezellig feest op de kinderboerderij, waarbij de schapen worden geschoren en je kunt zien wat je met wol allemaal kan doen.

Fries melkschaap

Dit is een groot wit schaap met een glanzende kop en een onbewolde (dunne) staart. Het ras is erg vruchtbaar en het komt vaak voor dat er 3 of 4 lammetjes geboren worden bij 1 moederdier. Het moederschaap heeft voldoende melk voor alle lammetjes. Deze schapen kunnen veel melk produceren. Daar kan ook kaas van worden gemaakt.

De wol van het Fries melkschaap is mooi wit en fijn van structuur. Het zijn lieve aanhankelijke schapen die nieuwsgierig naar je toe komen.

Veluws Heideschaap

Het Veluws Heideschaap is een groot, lang en hoogbenig schaap. De ooi krijgt gemiddeld een lammetje per jaar. De kleur is crème-achtig wit. De kop is gebogen en tot achter de oren onbewold. Het is een ras dat geen horens heeft. Kenmerkend is de zijdeglanzend behaarde ramsneus. De staart is lang en onbewold.

Lang geleden werden deze schapen op de heide gehoed door herders. De schapen kwamen ’s avonds in de schaapskooi terug. De mest werd door de mensen op de akkers gebruikt werd om groenten beter te laten groeien. De schaapskuddes die je tegenwoordig op de heide tegenkomt, moeten het gras en de jonge bomen tussen de heideplanten weg eten. Zo houden de kuddes de heide mooi open en wordt het geen bos.

Schaap Madelief woont sinds najaar 2022 op de kinderboerderij

Zwartbles

De Zwartbles is een groot stevig schaap. Het staat hoog op de poten, heeft een lange staart  en is ongehoord. De oren staan horizontaal. De Zwartbles heeft een bruin-zwarte vacht met op de kop een grote, witte bles ( waar het de naam aan dank Ook een deel van de onderste helft van de (achter) poten zijn wit. En een wit puntje aan de staart.

Schaap Iris is een Zwartbles schaap en woont sinds najaar 2022 op de kinderboerderij.

Bonte Texelaar 

De texelaar is een groot schapenras van Nederlandse afkomst. De oorsprong van het bonte schaap is niet echt duidelijk. Het is geen apart ras, maar een kruising van diverse schapenrassen, waaronder de texelaar. Het is een redelijk groot schaap met een brede, stoere kop. De oren staan attent iets schuin omhoog. Het heeft een korte staart. Het bonte schaap heeft bruine vlekken over het hele lijf ( of crème vlekken in de bruine vacht. Er zijn geen eisen aan de tekeningen. Op de brede kop een mooie doorlopende bles.

Schapenrassen die nu niet op de kinderboerderij zijn:

Blauwe texelaar
De blauwe texelaar is een groot schapenras van Nederlandse afkomst. Het schaap heeft donkere poten en en donkere kop.

Een dassenkop
Een dassenkop is een blauwe texelaar, maar ziet er anders uit. Het schaap heeft dan lichte bruine vlekken op de voorkant van de poten, bij de ogen en bij de billen

 

 

Hieronder een leuk filmpje over vilt maken van schapenwol. Het filmpje is gefilmd en ingesproken door onze vrijwilliger Redmar.

https://youtu.be/FFoxdi1ahmk

 

filmpje van het schapenscheren 2020

https://youtu.be/OTPJYGvE7oQ