De konijnen op KB Rosorum zitten in een prachtig knaagdieren-verblijf VILLA FLAPOOR. Konijnen moeten elke dag goed verzorgd worden. Ze krijgen lekkere korrels, soms gras of groenten. In het hok ligt stro en vlas dat minstens 1x per week vervangen moet worden. Elk konijn heeft een eigen drinkbeker met water. Omdat de nageltjes groeien moeten bij  konijnen ook regelmatig de nagels geknipt worden.

Momenteel wonen er op de kinderboerderij geen konijnen.
Begin februari zijn door een virus (VHD/RHD type 2) al onze konijnen overleden. We hopen in het voorjaar (april/mei) weer nieuwe konijnen te hebben in Villa Flapoor.

Hieronder een overzicht van konijnenrassen die het meeste voorkomen in Nederland

Nederlandse dwerghangoor

De Nederlandse dwerghangoor komt je vaak tegen. Veel kinderen hebben zo’n konijntje. Het is een klein konijnen ras. De oortjes hangen langs het kopje. Dat geeft het konijn een grappig uiterlijk. Het zijn vriendelijke, rustige konijntjes. Ze hebben een zachte vacht. De haartjes zijn iets langer dan bij een kleurdwergkonijn.
De oortjes van jonge Nederlandse hangoordwergjes hangen niet meteen. Dat kan wel meer dan vier weken duren. Je ziet deze konijntjes in heel veel kleuren. De Duitse hangoor is groter en de Franse hangoor is echt een groot konijn.

De Japanner

De Japanner komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het Japanner konijn is een kruising van wilde rasloze konijnen en Hollander konijnen. Dit konijnenras is erg vriendelijk en hierdoor geschikt om te houden als huisdier. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een opvallend kenmerk van dit konijn is de tweekleurige vacht, deze is bijna altijd roodbruin met zwart gestreept. Een Japanner heeft een gemiddeld gewicht van 3,3 kilogram en bereikt een gemiddelde leeftijd van circa 7 jaar.

Hollander

De hollander is iets groter dan dwergkonijnen. Je kunt ze herkennen aan de witte neus en de brede witte band achter de kop tot ongeveer het midden van het konijn.. Ze hebben witte voorpoten. Ze kunnen b.v.  wit-zwart, wit-bruin, wit-grijs zijn. De vacht valt ook op omdat ze altijd prachtig glanst. Het zijn rustige,  lieve konijnen.

Dalmatiër konijn

Het Dalmatiër Rex konijn is van oorsprong een Frans konijn, en komt voor in groot en klein formaat. De rex is een kortharig konijn met een bijzondere vacht (pels). De vacht voelt fluweelzacht aan doordat de ondervacht net zo lang is als de dekharen. Het mannetje (ram) en het vrouwtje (voedster) zijn alleen te onderscheiden door naar het geslacht te kijken.

Dalmatiër Toet

Kleurdwerg

De Kleurdwerg is een populair Nederlands ras. Het is een klein konijnenras. De oortjes zijn ongeveer 5 centimeter lang en steken recht omhoog. De vacht glimt vaak erg mooi en is zacht. Kleurdwergjes zijn er in vele kleuren.

Bobo

Klein Lotharinger

De Klein Lotharinger is een midden groot ras. Ze hebben gekleurde oogringen, oren en een rechte streep over de rug tot de staart. Op de zijkant en de achterpoten hebben ze een aantal stippen en nog een mooie stip op de wang onder het oog. Het zijn vriendelijke, attente konijnen. Ze hebben een korte, zachte vacht.

Rijnlander

De Rijnlander vindt zijn oorsprong in Duitsland. Het Rijnlander konijn heeft een witte vacht met gekleurde vlekken op het lichaam, kop, staart en oren. Rijnlanders lijken veel op de Lotharinger. Een Rijnlander is geschikt om te houden als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Dit heeft het konijnenras te danken aan een vriendelijk karakter. Het gemiddelde gewicht van een Rijnlander is 3,8 kilogram, het konijn heeft een levensverwachting van circa 5 jaar.