Konijnen

De konijnen op kinderboerderij Rosorum wonen in prachtig knaagdierenverblijf “Villa Flapoor”. De konijnen wonen in een gezamenlijk hok waar ze fijn samen kunnen rondhuppelen. Konijnen moeten elke dag goed verzorgd worden. Ze krijgen lekkere korrels, soms gras of groenten. In het hok ligt stro en vlas dat minstens een keer per week vervangen moet worden. Omdat de nageltjes groeien moeten bij konijnen ook regelmatig de nagels geknipt worden.

Het wilde konijn kwam oorspronkelijk voor in Spanje en Portugal. De Romeinen hebben hem meegenomen naar Noord Europa en daar in hokken gehouden voor het vlees. Natuurlijk zijn er een paar ontsnapt, waardoor het wilde konijn ook hier een algemene soort is in de natuur. De konijnen die gehouden werden zijn uitgegroeid tot verschillende rassen. Na een draagtijd van 4 weken worden 2 tot 8 jonge konijnen in een hol naakt en blind geboren. Ze groeien snel en na een maand kunnen de kleintjes zelfstandig eten.

Onderstaande konijnen wonen op de kinderboerderij en  kun je sponsoren

Nederlands Dwerghangoor

De Nederlandse dwerghangoor is een Nederlands konijn die rond 1964 is ontstaan. Je komt dit ras vaak tegen. Veel kinderen hebben zo’n konijntje. Het is een klein konijnen ras. De oortjes hangen langs het kopje. Na de geboorte kan het vier weken duren voordat de oortjes gaan hangen. Dat geeft het konijn een grappig uiterlijk. Het zijn vriendelijke, rustige konijntjes. Ze hebben een zachte vacht. De haartjes  zijn iets langer dan bij  kleurdwergkonijn. Een dwerghangoor weegt ongeveer 1,5 kilogram. Ze komen in verschillende kleuren voor. Ze zijn iets kleiner dan de Duitse hangoor en het Franse hangoor.

Thrianta

Dit ras komt uit Drenthe. Thrianta is de oude naam voor Drenthe. In de Tweede Wereld oorlog wilde men een eenkleurig oranje ras te creëren. Dit ras is ons enige echte nationale oranje-boven-konijn. Het  ras heeft een brede, korte en bolvormige kop en een klein lichaam. De vacht voelt zacht aan vanwege de onderwol. De Thrianta weegt tussen de 2 en 3 kilogram.  Het ras heeft een egale, warme oranje kleur. Door de zachte vacht is het ras een echt knuffeldier.

Hollander

De Hollander is iets groter dan een dwergkonijn. Je kunt ze herkennen aan de witte neus en de witte brede band achter de kop tot ongeveer het midden van het konijn. Ze hebben witte voorpoten en witte achterpoten. Ze kunnen bijvoorbeeld wit- zwart, wit- bruin of wit- grijs zijn. De vacht valt op omdat ze altijd prachtig glanst. Het ras heeft een stevige bouw en lange oren van ongeveer 9 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 1,5 en 3 kilogram. Op de kinderboerderij wonen Jip en Janneke. Het zijn rustige, lieve konijnen.

Vlaamse reus

De Vlaamse reus is in het begin van de 19de eeuw in het Vlaamse Gent ontstaan uit kruisingen van steeds grotere konijnen. Dit populaire konijnenras werd in die tijd vooral als slachtkonijn gehouden. Vlaamse reuzen wegen tussen de 6 en 7,5 kilogram. Hun vacht (pels) maakt ze geschikt voor een buitenverblijf. Ze hebben veel ruimte en een groot hok  met een uitloop nodig. Gezien hun grootte hebben ze wel ruimte nodig.  Ze komen voor in verschillende kleuren. Over het algemeen een rustig en vriendelijk karakter en is daardoor geschikt als huisdier. Sinds september 2022 wonen Ollie en Sam samen met Marieke op de kinderboerderij. 

Nog even wat leuke foto’s……..

 

Informatie over Konijnenrassen die nu niet op de kinderboerderij wonen.

Japanner

De Japanner komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het Japanner konijn is een kruising van wilde rasloze konijnen en een Hollander konijn. Dit konijnenras is erg vriendelijk. Het konijn is geschikt om te trainen. Een opvallend kenmerk is de tweekleurige vacht, deze is bijna altijd roodbruin met zwart gestreept. Een Japanner heeft een gemiddeld gewicht van 3,3 kilogram en wordt gemiddeld 7 jaar oud.

Dalmatiër konijn

Het dalmatiër konijn is van oorsprong een Frans konijn, en komt voor in groot en klein formaat. De rex is een kortharig konijn met bijzondere vacht (pels). De vacht voelt fluweelzacht aan doordat de ondervacht net zo lang is als de dekharen. Het mannetje (ram) en het vrouwtje (voedster) zijn alleen te onderscheiden door naar het geslacht te kijken.

Kleurdwerg

De kleurdwerg is een populair Nederlands ras. Het is een klein konijnen ras. De oortjes zijn 5 cm lang en steken recht omhoog. Het zijn levendige konijntjes. De vacht glimt vaak erg mooi en is zacht. Kleurdwergjes zijn er in vele kleuren

Klein Lotharinger

Midden groot konijnenras. Ze hebben gekleurde oogringen, oren en een rechte streep over de rug tot de staart. Op de zijkant en de achterpoten hebben ze een aantal stippen en nog een mooie stip op de wang onder het oog. Het zijn vriendelijk, attente konijnen. Ze hebben een korte, zachte pels