De Cavia

Het vrouwtje heet zeug, het mannetje heet beer. Het mannetje is iets groter.

Oorspronkelijk zijn de cavia’s afkomstig uit Zuid-Amerika. De cavia wordt ook wel Guinees biggetje genoemd. Lieve, actieve huisdiertjes. Vooral overdag zijn ze actief. Als ze bang zijn of schrikken blijven ze heel stil zitten. Ze zullen bijna nooit bijten. Een cavia zit het liefst samen met andere cavia’s. Als ze alleen zitten in een kooi moeten ze wel voldoende aandacht krijgen van de verzorger. Ze maken vaak geluidjes om te “praten” (ik heb honger, ik ben geschokken..). In de zomer kunnen cavia’s naar buiten in een ren. Ze kunnen niet springen. In de winter moeten ze weer naar een binnenhok. Een cavia heeft hooi, verse groenten of fruit en speciaal caviavoer nodig. En natuurlijk elke dag vers water. De nageltjes moeten ook regelmatig worden geknipt, anders worden ze te lang en kan de cavia niet goed lopen.

Er zijn cavia’s met glad haar, borstelhaar en langhaar. Het soort cavia, dat overal lang haar heeft, heet peruviaan. Een shelty heeft lange haren vanaf zijn oren. Op de kop zitten korte haren.

Het staat heel leuk als de cavia’s ook nog een rozet op de kop heeft. Cavia’s zijn bruin, zwart, wit, grijs, oranje in allerlei varianten. Cavia’s krijgen twee tot vier jongen. Als jonge cavia’s geboren worden, lopen ze al vrij snel zelf door het hok. Ze hebben al haartjes en tanden. De ogen zijn ook open. Jonge cavia drinken nog bij hun moeder tot ze 4 weken oud zijn. Als ze 6 weken zijn kunnen ze zonder hun moeder.

Cavia’s worden gemiddeld 6 tot 8 jaar oud.

Op de kinderboerderij zitten de cavia’s in een mooie cavia-flat. Als het mooi weer is mogen ze loslopen in een grote ren op het caviaplein achter de Schaapskooi. Als je voorzichtig bent, mag je gezellig bij de cavia’s in de ren.

De onderstaande cavia’s wonen op de kinderboerderij en zijn te sponsoren.

Borstelcavia

Cavia met haarlengte van ongeveer 3,5 cm. Deze cavia heeft verschillende kruinen over het gehele lichaam.

Cavia Pip
Cavia Timmie
Cavia Timmie
Cavia Tammie

Gladhaar

Dit is de meest bekende cavia in Nederland. Deze cavia’s zijn makkelijk in de verzorging van de vacht om dat ze korte haren hebben en zijn er in veel verschillende kleuren.

Cavia Bella
Cavia Tommie
Cavia Tommie
Cavia Annika
Cavia Annika

Rex

De rex is een van de rustigste caviarassen. De vacht heeft korte haren, vaak golvend/krullend.
Op dit moment is er geen rex cavia op de kinderboerderij.

Caviaverblijf

Op de kinderboerderij hebben we 2 soorten verblijven voor de cavia’s: Het Buitenverblijf waar ze in de lente en zomer lekker rond lopen en het binnenverblijf waar ze in de herfst en winter lekker warm zitten.

Binnenverblijf

Buitenverblijf

Wilt u ook een cavia sponsoren?

Vul dan het sponsorfomulier in.