De cavia

Het vrouwtje heet zeugje, het mannetje heet beertje. Het mannetje is iets groter. Oorspronkelijk zijn de cavia’s afkomstig uit Zuid-Amerika. De cavia wordt ook wel Guinees biggetje genoemd. Lieve, actieve huisdiertjes. Vooral overdag zijn ze actief. Als ze bang zijn of schrikken blijven ze heel stil zitten. Ze zullen bijna nooit bijten.

Een cavia zit het liefst samen met andere cavia’s. Als ze alleen zitten in een kooi moeten ze wel voldoende aandacht krijgen van de verzorger. Ze maken vaak geluidjes om de “praten” (ik heb honger, ik ben geschrokken..).

Een cavia heeft hooi, verse groenten of fruit en speciaal caviavoer nodig. En natuurlijk elke dag vers water. De nageltjes moeten ook regelmatig worden geknipt, anders worden ze te lang en kan de cavia niet goed lopen.

Er zijn cavia’s met glad haar, borstelhaar en langhaar. Het soort cavia, dat overal lang haar heeft, heet Peruviaan. Een Shelty heeft lange haren vanaf zijn oren . Op de kop zitten korte haren. Het staat heel leuk als de cavia’s ook nog een rozet op de kop heeft.

Cavia’s zijn bruin, zwart, wit, grijs, oranje in allerlei varianten. Cavia’s krijgen twee tot vier jongen. Als jonge cavia’s geboren worden, lopen ze al vrij snel zelf door het hok. Ze hebben al haartjes en tanden. De ogen zijn ook open. Jonge cavia drinken nog bij hun moeder tot ze 4 weken oud zijn. Als ze 6 weken zijn kunnen ze  zonder hun moeder. Cavia’s worden gemiddeld 6 tot 8 jaar oud.

De cavia’s waar een naam onder staat kun je sponsoren

Onze cavia’s

Onze vrouwtjes Cavia’s 

Ons mannetje Cavia