Kippen
Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het bankivahoen uit Azië. Door natuurlijke selectie en doelgerichte fokkerij zijn er in de loop der eeuwen over de hele wereld heel veel rassen ontstaan. In de loop der jaren ontstond in elke streek geleidelijk een eigen ras.
De Zijdehoender
De Zijdehoen is heel rustig , tam en kindvriendelijke. De snavel, oorlellen en poten zijn paarsblauw. Zijdehoenders kunnen niet vliegen. De veren zijn anders dan bij gewone kippen. De veren lijken meer op wol dan op veren. De veertjes zitten ook op de poten. De veren voelen heel zacht als zijde. De zijdehoender heeft vijf tenen aan de voeten terwijl de meeste kippen er vier hebben. De zijdehoender is er in veel kleuren. Bijvoorbeeld wit, zwart, patrijs, rood, blauw en zilverpatrijs . Een grappige kip om te zien. De veertjes zitten ook boven op de kop en staan rechtop ! Ze kunnen niet vliegen. Het haantje is de grootste. Zijn staart is iets groter. Het hennetje is wat kleiner met een korter staartje..
Leghorn
De leghorn hoort bij de grote kippenrassen. Ze hebben een grote, vol bevederde staart. Een grote kam, die bij de hennen volledig omvalt. Lange kin lellen, witte oorlellen en gele poten De ogen zijn oranje-rood van kleur. De hennen leggen goed. Bijna elke twee dagen een mooi wit ei. (dat is ongeveer 200 witte eieren per jaar). Het zijn uitstekende legkippen. De leghorn is een lichte kip en kan vliegen. De leghorn kan in een ren worden gehouden. Ze zijn wat afwachtend. Als je ze rustig benaderd worden ze wel een beetje tam Niet handtam. De kam en de lellen moeten in de winter beschermd worden tegen de vorst ( erg koud weer)b.v. insmeren met vaseline.
De Hollandse kriel
De Hollandse kriel is een kleine krielkip van Nederlandse oorsprong, die vaak voorkomt. Het is het kleinste kriel ras dat we kennen in Nederland. De haan en de hennetjes zijn heel licht. Deze krielkip heeft een fijn, klein kopje en een enkele kam. De oorlellen zijn wit. De oogjes zijn oranje-rood.
De staart wordt omhoog gespreid gedragen. De haantjes hebben lange gebogen veren in de staart. Daar pronken ze mee. De poten van de krielkip zijn lei blauw. De vleugels worden laag gedragen. Er zijn veel verschillende kleuren krielkipjes.
De Barnevelder
Het zijn actieve dieren, die niet veel ruimte nodig hebben. De hennetjes leggen kleine witte eieren. Het zijn leuke kameraadjes voor kinderen en worden makkelijk tam.
De Barnevelder is een Nederlands kippenras die vroeger is gefokt in de omgeving van de plaats Berneveld in Gelderland. De Barnevelder is een middelgrote kip. Ze hebben een enkele kam. De oorlellen zijn rood. De kleur van de ogen is rood-bruin. De kleurpoot van de haan is donker geel. De poten van de hen zijn iets lichter. De hennen leggen donkerbruine eieren. De haan heeft een prachtig staart met mooie glanzende veren. De barnevelder kip vliegt bijna niet. Ze blijven meestal keurig achter een hekje als je ze laat loslopen. In een hok met afgesloten ren zijn ze ook tevreden. Het zijn rustige kippen en worden makkelijk tam. Veel mensen kennen dit kippenras.
===============================================================================================================
DEZE KIPPENRASSEN ZIJN MOMENTEEL NIET AANWEZIG OP DE KINDERBOERDERIJ
De Serama
De Serama is een populair ras. De Serama’s zijn de kleinste kipjes van de wereld. Ze zijn er in vele kleuren. De houding van de haantjes is verticaal en rechtop. Dit ras komt oorspronkelijk uit Maleisië. Dit kippenras is ook geschikt om te houden voor kinderen. Deze kippen blijven gewoon op je hand zitten!
De Kraaikop Kriel
Deze kipjes zijn van een heel oud Nederlands ras. Ze hebben een soort kuifje en geen kam zoals de meeste kippen. Aan de lange poten hebben ze flinke veren. Het is een rustig ras, hoewel daarin wel enige variatie mogelijk is. Opvallend is dat de hanen vaak de neiging hebben zich stoer te gedragen richting de eigenaar. Opletten dus bij het betreden van het hok.
De Brakelhoen
Ook dit is een oud kippenras dat oorspronkelijk uit Vlaanderen. Ze hebben een effen halskraag, een gestreept verenkleed om het lichaam, grijze poten, omvallende kam bij de hen, donkere ogen en witte oorlellen. Ze zijn zelden ziek, stellen weinig eisen aan hun voeding en leggen wel 180 eieren per jaar. De zwart-witte kippen worden zilverbrakel genoemd en de zwart-gele goudbrakel. Het zijn het oplettende, alerte kippen, die echter wel handtam gemaakt kunnen worden.
Noord Hollands Hoen
Het noord Hollands Hoen behoort tot de zeldzamere kippenrassen uit Nederland. het is een grote, brede, zware, rustige kip die goed tam te maken is. De Haan is iets lichter van kleur dan de hennen. De rode kam staat recht op. De oorlellen zijn ook rood van kleur. Ze hebben een korte staart. Vliegen doen deze kippen bijna niet, omdat ze te groot en te zwaar zijn. De hennen leggen grote, lichtbruine eieren
De Lakenvelder
De Lakenvelder is een mooie zwart- wit hoen. Het Nederlandse ras is in de 18e eeuw ontstaan in de buurt van het dorpje Lakerveld in de buurt van Lexmond. De naam van dit ras is ontstaan omdat het lijkt of er een wit laken over z’n rug ligt. Het zijn typische legkippen die werden gehouden voor de eieren. Tegenwoordig zijn er andere rassen die nog meer eieren leggen. De kippen hebben witte oorlellen en daaraan kan je zien dat ze witte eieren leggen. Een kip weegt ongeveer 2 tot 3 kilogram.
Wyandotte
Populair ras. Kleine “bolle“ kippetjes. Ze zijn er in vele kleuren. Het zijn vriendelijk en rustige kippen die heel tam kunnen worden. De hennen kunnen heel goed eieren uitbroeden en zijn goede moeders voor de kuikentjes. Dit kippenras is ook geschikt om te houden voor kinderen. Deze kippen vliegen eigenlijk niet.