Kippen

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het bankivahoen uit Azië. Door natuurlijke selectie en doelgerichte fokkerij zijn er in de loop der eeuwen over de hele wereld heel veel rassen ontstaan. In de loop der jaren ontstond in elke streek geleidelijk een eigen ras.

De Zijdehoender
De Zijdehoender is een zeer oud hoenderras uit China. De zijdehoen is een klein kipje van 0,5 kilogram zwaar. De veren zijn anders dan bij gewone kippen. Het lijken wel pluisjes. Door de pluizige veren, kunnen ze niet vliegen. De veren zitten ook op de poten. Deze kippetjes hebben ook een extra teen. De kam is blauwpaars en de langwerpige oren zijn helderblauw van kleur. De huid van deze kippen is ook blauw. Ze zijn er in diverse kleuren als wit, zwart, rood-bruin (buff), blauw en grijs. Zijdehoentjes zijn erg knuffelig. Ze worden snel broeds en zijn goede moederkippen. 

Leghorn
De leghorn hoort bij de grote kippenrassen. Ze hebben een grote, vol, bevederde staart. een grote kam en lange kin lellen, witte oorlellen en gele poten. De ogen zijn oranje-rood van kleur. De hennen leggen goed eieren. Ze leggen bijna elke twee dagen een ei. (200 witte eieren per jaar) De leghorn is een lichte kip en kan vliegen. De leghorn kan in een ren worden gehouden. En ze wijn wat afwachtend. als je ze rustig benaderd worden ze redelijk tam, niet handtam. 

De Hollandse kriel
De Hollandse kriel is de kleinste kippensoort van Nederland. Het is een sier-ras met een enkele kam. De oorlellen zijn wit. De oogjes oranje-rood. De staart wordt omhoog, gespreid gedragen. de haantjes hebben lange gebogen veren om de staart. Daar pronken ze mee. De poten van de krielkip zijn lei blauw. De vleugels worden laag gedragen. De Hollandse kriel is een drukke, beweeglijke kip, die heel tam kan worden. Ze scharrelen graag. Er zijn Hollandse krielen in veel kleuren.

 

DEZE KIPPENRASSEN ZIJN MOMENTEEL NIET AANWEZIG OP DE KINDERBOERDERIJ 

De Serama
De Serama is een populair ras. De Serama’s zijn de kleinste kipjes van de wereld. Ze zijn er in vele kleuren. De houding van de haantjes is verticaal en rechtop. Dit ras komt oorspronkelijk uit Maleisië. Dit kippenras is ook geschikt om te houden voor kinderen. Deze kippen blijven gewoon op je hand zitten!

De Kraaikop Kriel
Deze kipjes zijn van een heel oud Nederlands ras. Ze hebben een soort kuifje en geen kam zoals de meeste kippen. Aan de lange poten hebben ze flinke veren. Het is een rustig ras, hoewel daarin wel enige variatie mogelijk is. Opvallend is dat de hanen vaak de neiging hebben zich stoer te gedragen richting de eigenaar. Opletten dus bij het betreden van het hok.

De Brakelhoen
Ook dit is een oud kippenras dat oorspronkelijk uit Vlaanderen. Ze hebben een effen halskraag, een gestreept verenkleed om het lichaam, grijze poten, omvallende kam bij de hen, donkere ogen en witte oorlellen. Ze zijn zelden ziek, stellen weinig eisen aan hun voeding en leggen wel 180 eieren per jaar. De zwart-witte kippen worden zilverbrakel genoemd en de zwart-gele goudbrakel. Het zijn het oplettende, alerte kippen, die echter wel handtam gemaakt kunnen worden.

Noord Hollands Hoen
Het noord Hollands Hoen behoort tot de zeldzamere kippenrassen uit Nederland. het is een grote, brede, zware, rustige kip die goed tam te maken is. De Haan is iets lichter van kleur dan de hennen. De rode kam staat recht op. De oorlellen zijn ook rood van kleur. Ze hebben een korte staart. Vliegen doen deze kippen bijna niet, omdat ze te groot en te zwaar zijn. De hennen leggen grote, lichtbruine eieren

De Barnevelder
De Barnevelder kip is een Nederlandse middelgrote legkip. Ze legt donkerbruine eieren

De Lakenvelder
De Lakenvelder is een mooie zwart- wit hoen. Het Nederlandse ras is in de 18e eeuw ontstaan in de buurt van het dorpje Lakerveld in de buurt van Lexmond. De naam van dit ras is ontstaan omdat het lijkt of er een wit laken over z’n rug ligt. Het zijn typische legkippen die werden gehouden voor de eieren. Tegenwoordig zijn er andere rassen die nog meer eieren leggen. De kippen hebben witte oorlellen en daaraan kan je zien dat ze witte eieren leggen. Een kip weegt ongeveer 2 tot 3 kilogram.

Wyandotte
Populair ras. Kleine “bolle“ kippetjes. Ze zijn er in vele kleuren. Het zijn vriendelijk en rustige kippen die heel tam kunnen worden. De hennen kunnen heel goed eieren uitbroeden en zijn goede moeders voor de kuikentjes. Dit kippenras is ook geschikt om te houden voor kinderen. Deze kippen vliegen eigenlijk niet.