Kippenverblijf

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het bankivahoen uit Azië. Door natuurlijke selectie en doelgerichte fokkerij zijn er in de loop der eeuwen heel veel rassen ontstaan. In de loop der jaren ontstond in elke streek geleidelijk een eigen ras.

Een vrouwtje heet een hen en een mannetje heet een haan.

Serama

De Serama is een populair ras. De Serama’s zijn de kleinste kipjes van de wereld. Ze zijn er in vele kleuren. De houding van de haantjes is verticaal en rechtop. Dit ras komt oorspronkelijk uit Maleisië. James is een heel vriendelijk en aanhankelijk haantje. Hij is heel tam. Dit kippenras ook geschikt om te houden voor kinderen. Deze kippen blijven gewoon op je hand zitten!

James
James

Lakenvelder Kip

De Lakenvelder is een mooie zwart- wit hoen. Het Nederlandse ras is in de 18e eeuw ontstaan in de buurt van het dorpje Lakenvelt in de buurt van Lexmond. De naam van dit ras is ontstaan omdat het lijkt of er een wit laken over z’n rug ligt. Het zijn typische legkippen die werden gehouden voor de eieren. Tegenwoordig zijn er andere rassen die nog meer eieren leggen. De kippen hebben witte oorlellen en daaraan kan je zien dat ze witte eieren leggen. Een kip weegt ongeveer 2 tot 3 kilogram.

Lakenvelder Leo

Kraaikop kriel

Deze kipjes zijn van een heel oud Nederlands ras. Ze hebben een soort kuifje en geen kam zoals de meeste kippen. Aan de lange poten hebben ze flinke veren. Het is een rustig ras, hoewel daarin wel enige variatie mogelijk is. Opvallend is dat de hanen vaak de neiging hebben om zich stoer te gedragen richting de eigenaar. Opletten dus bij het hok betreden.

Lakenvelder Lotte
Kraaikop Koen en Kitty
Kraaikop Koen en Kitty
Kraaikopkriel Koen
Kraaikopkriel Koen
Kraaikopkriel Kitty

Brakelse hoen

Ook dit is een oud kippenras  dat oorspronkelijk uit Vlaanderen komt. Ze hebben een effen halskraag, een gestreept verenkleed om het lichaam, grijze poten, omvallende kam bij hennen, donkere ogen en witte oorlellen. Ze zijn zelden ziek en leggen wel 180 eieren per jaar! De zwart- witte kippen worden zilverbrakel genoemd en de zwart- gele kleur heet goudbrakel. Het zijn oplettende, alerte kippen die wel handtam gemaakt kunnen worden.

Brakelse Betty
Brakelse Betty
Brakels hoen, Barry
Brakels hoen, Barry

Wyandotte kriel

Populair ras en komt van oorsprong uit Noord Amerika. Wat vooral opvalt aan dit kippetje is de bolle vorm. Het zijn vriendelijke, rustige dieren die heel tam kunnen worden, de haantjes ook. De henen worden vrij snel broeds en kunnen heel goed eieren uitbroeden. De kloekjes zijn grote moeders. Deze kippen vliegen eigenlijk niet. Dit ras komt in vele kleuren voor.  Op de kinderboerderij zie je de kleurslag goud- zwart gezoomd.

Wyandotte Karel en Klara
Wyandotte Karel en Klara
Wyandotte Klara
Wyandotte Klara
Wyandotte Karel

Barnevelder kip

Zoals bij veel kippenrassen dankt de Barnevelder kip zijn naam aan de plaats waar het ras ontstaan is. In dit geval is het ras dus ontstaan in de omgeving van, je raadt het al, Barneveld!
Het zijn rustige, vriendelijke kippen. Ze zijn levendig van aard. De eieren zijn vrij groot. Barnevelder kippen hebben een rode kam op hun hoofd. Er zijn verschillende kleuren van de Barnevelderkippen. Zo is er dubbel gezoomd ( roodbruin met zwartgroene dubbele zoom en er komen ook blauw dubbel gezoomde, witte en zwarte voor.

Barnevelder, hen

Informatie over kippenrassen die op dit moment niet op de kinderboerderij zijn:

Hollandse kriel

De Hollandse kriel is de kleinste kippensoort van Nederland. Het is een sierras met een enkele kam. De Hollandse kriel is een drukke, beweeglijke kip, die heel tam kan worden. Ze scharrelen graag. Er zijn Hollandse krielen in vee kleuren. Op de kinderboerderij hebben we patrijskleur.

Zijdehoender

De zijdehoen behoort tot de kleine kippenrassen. Ze zijn er in diverse kleuren. De veren zijn anders dan bij gewone kippen. Het lijken wel pluisjes. De veren zitten ook op de poten. Een grappige kip om te zien. Ze kunnen niet vliegen.

Wilt u een kip of een ander dier sponsoren?

Vul dan het sponsorfomulier in.