Katten

Jaap en Joep zijn in oktober 2021 op de kinderboerderij komen wonen.

Jaap en Joep zijn in mei op een boerderij geboren. Daar hebben ze van hun moeder leren jagen op muizen. De twee broertjes zijn nu nog echt op ontdekkingstocht. Zo moeten ze wennen aan de stal en aan de geurtjes en geluiden van hun buren de geiten, schapen en de ezels. Ook moeten ze de weg naar hun warme mandjes leren kennen. Dat leren ze doordat hun verzorgers ze dagelijks mee naar buiten nemen aan een lijntje. Als dat goed gaat, mogen ze zelfstandig naar buiten.

Katten zijn echte huisdieren. Er zijn heel veel rassen in allerlei kleuren. Veel mensen hebben een kat als huisdier. Er zijn meer katten dan honden in Nederland. Katten miauwen. Als een kat erg tevreden is, gaat hij spinnen. Maar ze spinnen ook als ze de situatie erg spannend vinden, bijvoorbeeld bij de dierenarts. Ze slapen veel overdag. Allemaal korte slaapjes van een half uurtje.

Een kat ‘praat’ met z’n staart. Een hangende staart betekent dat de kat rustig is, bijvoorbeeld als hij naar z’n mand gaat om te slapen. Als de staart omhoog staat met een krul is hij opgewonden en als hij dan ook z’n haren erbij opgezet, dan is hij echt boos. Oppassen dan. Want katten hebben scherpe nagels! Die nagels kunnen ze wel intrekken als ze fijn bij jou op schoot zitten. Katten slapen het liefst in een zacht, warm plekje. Bij mensen thuis liggen ze vaak boven de verwarming voor het raam.

Katten zijn wel jagers. Ze jagen op muizen en soms op vogels. Meestal doen ze dat ’s nachts, maar ze kunnen ook overdag muizen vangen. Katten hebben een sterke eigen wil (eigenwijs?) en zijn heel zelfstandig. Aan de voorpoten hebben ze vijf en aan de achterpoten vier nagels. De nagels zijn heel scherp. Dat moet ook om goed te kunnen klimmen en om te jagen. Katten kunnen hard rennen en ook best hoog en ver springen.